En vecka avklarad.

I måndags gick jag och Canan in på Farsta Gymnasium för att påbörja vår första praktik. Vi var spända av förväntan och lite oroliga. Vi hade ingen aning om hur vår handledare skulle vara. Tänk om det skulle vara en grinig gammal gumma, bitter över alla ungdomar på skolan. Men det visade sig vara en otroligt trevlig person. Hon, tillsammans med två andra vägledare kommer vara våra handledare under sex veckor (egentligen fem, eftersom vi kommer ha "påsklov" också). Under vår praktik ska vi bland annat göra 15 informationspass för eleverna på skolan. Så första veckan har mest gått ut på att försöka boka in datum för de olika infotillfällena, fika och hälsa på alla som jobbar på skolan.

Skolan är väldigt.... kompakt. Den är ganska trång och det är svårt att tro att det går 750 elever där. Speciellt med tanke på att man aldrig ser dem, De har en underbar matsal dock. Deras mat är förbaskad god.

Tanken var att vi skulle hålla vårt första infopass på tisdag nästa vecka. Men när vi kom idag till skolan, fick vi erbjudande om att hålla ett infopass om hur man söker jobb redan på eftermiddagen. Själv blev jag lite ställd, men Canan tyckte att vi skulle rocka på. Så, så blev det. Vi förberedda oss på förmiddagen och var grymt nervös när vi väl skulle gå in i klassen och hålla vårt föredrag. Självfallet visade det sig att vi oroat oss i onödan. Eleverna var verkade överlag väldigt positiva till vår info och det var flera som ställde frågor och ville ha hjälp efteråt med att kolla på CV och idéer till ansökningsbrev. Så nu känner man sig verkligen taggad att göra fler föredrag!

Jag börjar även förstå varför skolan är så avskärmad från övriga samhället. Lärarna och resten av personalen har extremt mycket att göra. Förutom sina lektioner har de grymt mycket administrativa uppgifter. SYV:arna hade också fruktansvärt mycket att göra. Även om de försökte ta det lite slappt, så fanns det alltid saker att göra. Skolan och dess personal blir lite som en bubbla. Det är svårt att överhuvudtaget hinna tänka på omvärlden. Därför tror jag det är extra viktigt för eleverna att vi som vägledare kommer in och berättar om t.ex arbete efter skolan eller vidarestudier.

Ser mycket fram emot de resterande veckor.


Kommentarer
Postat av: Marcus

Gick ut Farsta gymnasium för ett år sedan. Tyckte då att det var en ganska medioker skola, men med lite perspektiv har jag förstått att det var utmärkt. Personalen jobbade verkligen stenhårt för att vi skulle lyckas, och det uppskattar jag idag. Funderar på att skriva till rektorn och säga det. De får säkert inte beröm så ofta som de borde.

2008-04-02 @ 13:07:15
Postat av: Gwellmyn

Det tycker jag absolut att du ska göra. Inte bara rektorn utan även de lärare som du uppskattade. Jag har också fått intrycket att de verkligen gör allt de kan för att lyfta eleverna och gör ett jäkla bra jobb. För att få en fungerande skola behöver båda personal och lärare arbeta tillsammans.

2008-04-02 @ 14:51:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0