Föräldrar och tv-spel

"TV-spelande mammor - Hur bra är du på dina barns spel". Så lyder rubriken på ett "reportage" från Aftonbladet. På sidan kan man även se ett videklipp där de intervjuar Vivendi Games VD och ett par föräldrar som får testa Crash of the Titans. Ett mysigt plattformspel där man spelar Crash Bandicoot, en föredetta maskot till Sonys playstation. Mammorna tycker att de innehåller viss del våld, medan VD:n hellre förklarar det med "bus". Vet inte om jag ska skratta eller gråta. En annan mamma säger sedan att hennes barn inte får spela spel där man "skjuter och dödar", låter visserligen sunt, men det är ganska många spel som går ut på detta. Det jag tror att hon närmare menar är spel där man skjuter med "riktiga" vapen och det sprutar blod och våldet är utspritt (läs GTA).

Jag tycker att det är bra att föräldrar sätter sig in i vad deras barn spelar. Samtidigt tycker jag att det ska kunna ta vissa spel med en nypa salt. Så länge våldet inte är av sådan natur, än att det inte är värre än det man ser i tecknade filmer, tror jag man inte behöver oroa sig. Men det är även som de säger i reportaget, att det finns spel som inte är gjorda för barn, rätt många spel faktiskt, precis som att alla filmer är inte lämpliga för barn. Där behöver i första hand föräldrarna ta sitt ansvar, men även försäljarna. Det finns en rekommenderad ålder på spelen och de bör försäljarna gå efter. Vilket inte alltid är fallet, även om det verkar blivit betydligt bättre än vad det var för ett par år sedan.

Eternal Sonata

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om spelet. Jag har nu klockat in på ca 12 timmar och är fortfarande lite kluven när det gäller spelet. Det är verkligen vackert och hela atmosfären är sådär fluffigt mysigt. Det som jag stör mig på dock är dessa förbenade röstskådespelare. Jag har prövat både de japanska och de engelska och ingen av dem låter helt perfekt. Samtidigt vill jag inte stänga av rösterna, då de faktiskt tillför en hel del. Men ta en titt nedan så kanske ni förstår vad jag menar.
Det är visserligen roligare nu när man börjar lära känna karaktärerna bättre, och det kommer fler än de fyra som ni kan se i klippet ovan. Btw, den långe med lila hatt och klädsel är Chopin själv. Från början trodde jag att han skulle ha en betydligt större del i historien än han faktiskt har. Misstolka mig inte, hans liv berättas verkligen i spelet, men han känns ändå som en sidofigur för tillfället. Kanske blir bättre längre in i spelet.

Appropå ingenting, bör man vara medveten om att spelet har fruktansvärt många filmsekvenser. Det kan gå segment där du sitter i 15-20 minuter där du inte får göra någonting, utan bara luta dig tillbaka och se hur berättelsen framskrider. Det är det som känns lite konstigt, för en gång skull tycker jag att det är kul att se dem. De känns inte långrandiga (läs FFX) eller onödiga. Utan de tillför väldigt mycket till spelet. Visst det finns vissa segment som kanske kunde varit några minuter kortare, men i det hela känns det ganska gemytligt när dessa sekvenser dyker upp. De som funderar på att införskaffa spelet, bör också veta att det är ganska lätt. Jag har inte dött helt och hållet en enda gång ännu, och jag har bara behövt uppväcka mina karaktärer tre gånger hittils. Dessutom finns det ganska gott om sparställen. Jag tycker det är skönt, jag har ingen lust att behöva powerlevla.

Lärarjävel

Fick den här bilden "skickad" till mig av xboxflickan, hon tyckte den passade mig, med tanke på att jag ska bli studie- och yrkesvägledare. Jag är inte riktigt säker på att jag håller med =P

image14

Men det är antagligen så jag kommer tycka om ungdomarna när jag väl börjar jobba. Om jag nu kommer jobba inom utbildningsväsendet.

Rambo trailer

Har visserligen känt till det här sedan början av året, men nu finns en ny trailer ute. Känns ganska corny.


Hur svårt är det att göra en hemsida?

Jag är verkligen ingen expert, tro mig, skulle jag göra en hemsida skulle den antagligen se ut som crap. Ändå kan jag inte låta bli att fundera över det. Jag har idag surfat omkring på ett antal kommunala hemsidor i jakt efter skolplaner för min uppsats. Det första som slår mig är hur otroligt fula vissa hemsidor är. Visst, alla datanördar är inte duktiga grafiker, men nån måtta får det väl ändå vara.

Det andra är att de gör dem så sjukt dåligt uppbyggda att det ibland är helt omöjligt att hitta något vettig information överhuvudtaget. Går man in på "Barn och Utbildning", så betyder inte det automatiskt att man hamnar hos barn och utbildningsnämnden, nej, nej, nej. För den ligger under "Politik" eller liknande. Letar man styrdokument, så ligger inte dessa heller under respektive nämnd eller förgrening, nej, nej, nej. Dessa hittar man på obskyra platser, som "Mål för kommunen". Eller i kategorin "Arkiv" som är väl en okej plats att lägga dem på, om man vet vad man ska leta efter i arkiven.

Många kommuner har dessutom förmågan att döpa sina styrdokument till olika saker. Vad är det för fel på skolplan egentligen? Är det för att vara annorlunda som de gör det, eller vet de ärligt talat inte vad det ska heta egentligen? Nej, tillbaka med toppstyrning, då ser allting likadant ut i alla fall!

Kvinnor och XBLA

Hittade en blogg där en tjej hade skrivit om de 10 mest vanliga kommentarerna som hon fått höra när hon spelat på Xbox Live. Ibland känns det ganska patetiskt att tillhöra det manliga könet. Vad jag vet så har jag inte själv uttryckt mig på det sättet någon gång, jag har dessutom svårt att förstå varför en tjej inte skulle kunna spela tv-spel.
Bloggen hittar ni här.

Achievements här med?

Har spelat väldigt lite av min nyinköpta Mario and Sonic at the Olympic Games, mest på grund av tid. Ska sätta mig nu på kvällen och spela lite mer. Mina första intryck är att det är riktigt skoj, även om det är lite klurigt att få till kontrollen på vissa grenar. Det som jag dessutom blev överaskad över, är att spelet har en egen variant av achievements, som man får när man klarar vissa hinder, eller spelar på ett speciellt sätt. Mycket roande.


Minnen genom tv-spel

Hittade den här videon på gametrailers. Kunde inte låta bli att få en tår i ögat. Den är tydligen sann dessutom.

Grönan

Är precis hemkommen från Gröna Lund. Jupp ni hörde rätt, jag var på Gröna Lund. De har hakat på trenden och har en julmarknad, där de även har vissa åkattraktioner öppna. Hade inte gått dit om det inte vore för att Anna hade fribiljetter med tillhörande åkband. Så det var jag, Anna och hennes 10-åriga lillebror Viktor. Själva julmarknaden var inte mycket att hänga i julgranen (haha.... jag är så rolig ibland). Fick dock chansen att åka Vikingen, radiobilarna och ta en sväng i lustiga huset. Var längesedan jag var på ett nöjesfält, och Grönan är egentligen en ganska stor besvikelse. Då föredrar jag Liseberg.


SACO mässan

Var idag på SACO mässan i älvsjö. Eftersom jag går den utbildninga som jag gör (för er som fortfarande missat det, jag läser till studie- och yrkesvägledare) tyckte jag att det kunde vara intressant att faktiskt kolla in en del av det utbud av utbildningar som finns i Sverige. Det var alltså en mässa där nästan alla Sveriges högskolor och stor del av folkhögskolor visar upp sig och berättar för kommande studenter vad de kan göra för dem, eller vilka utbildningar de kan gå. Samtidigt var representanter för olika intresseorganisationer, fack och utlandsstudier på plats.

Det var faktiskt riktigt spännande att vandra omkring och titta på hur de olika skolorna profilierade sig. Alla ville visa upp sina häftigaste utbildningar, erbjudande om datorer, garanti på bostad och roliga studentfester. Det var också kul att se vilka montrar som hade mest besökare, behöver jag säga att Makeup Institutet och Bartender skolan var de två populäraste.

Nästa år kommer jag förhoppningsvis stå där som studie- och yrkesvägledare, de som går sista terminen får nämligen chansen att testa sina kunskaper. Det ska bli ytterst spännande. Jag kan även tipsa er om som inte riktigt vet vad ni vill bli när ni blir stora att styra er kos dit nästa år, för det finns otroligt många udda yrken som man inte tänker på. Vad sägs om att bli sotare till exempel, räddningstjänsten har en 20 veckors utbildning som garanterat leder till jobb.

Höga klackar

Det var visserligen ett par dagar sedan det snöade, och det mesta har töat bort. Men under de dagar som det töade, förvandlades den blöta snön till hal is. Under de senaste dagarna har jag dessutom sett otroligt många människor halka omkring på dessa isar. Det är då jag börjar fundera, hur sjutton tänker de kvinnor som sätter på sig klackar, och speciellt stilettklackar, och ger sig ut på liv och död?

Även om de tycker att det är snyggt med höga klackar, så måste väl ändå självbevarelsedriften sätta in? Alla halkar omkring och jag har sett ett antal kvinnor som snubblar omkring och som börjar nästan gråta av smärta när de deras vrist viks dubbel. Det är inte bekvämt att gå i högklackat i vanliga fall (jupp, jag vet faktiskt hur det känns), så då måste det vara ännu värre när man halkar omkring, som Bambi på hal is.
Eller har jag fel?

En enda recensent??

När jag surfade omkring på olika sajter, kom jag in på loading.se och såg att de hade en recension på Mass Effect. Eftersom spelet har intresserat mig en del så tog jag mig tid och läsa igenom den. Min förhoppningar inför spelet sjönk inte direkt, utan tvärtom. För att få lite mer kött på benen började jag kolla in andra sidor som också recenserat det. Det jag reagerade på var inte att spelet fått riktigt fina betyg. Nej det som jag reagerade på var att alla recensionerna var nästintill identiska. De alla skrev nästan e-x-a-k-t samma sak om spelet. Vilket får mig att tro att det är en person som har skrivit recensionen, sedan har andra sajter tagit recensionen, ändrat några ord här och där, för att sedan sätta sitt egna namn på den.

Jag kunde inte låta bli att faktiskt bli lite förbannad. Det känns visserligen fånigt, men det är inte första gången det händer. Kan inte recensenter faktiskt försöka sätta sin egna personliga touch på recensionen. Eller har alla recensenter exakt samma smak?

Who you gonna call!!!

Mycket Ghostbuster på G. Först kom information om att ett nytt Ghostbusters spel är på G. Enligt Dan Aykrod kommer spelet vara en fortsättning på de två första filmerna och kan helt enkelt räkna som den tredje filmen som aldrig kom. Strax efter att informationen släpptes dök även den första teasern upp.

När jag surfade runt för att leta efter lite mer information om spelet, råkade jag dyka på något helt annat. Nämligen en fanfilm som heter "Return of the Ghostbusters". En långfilm som man kan ladda ner direkt ifrån hemsidan, även om det verkade lite krångligt, men det går att hitta på andra ställen. Håller på att ladda ner den just nu, så ikväll blir det videokväll med chips, dipp och slimer!

Gratis är gott!

Som min kära vän xboxflickan tidigare meddelat kommer Microsoft att släppa några av sina äldre xbox spel på Xbox Live Arcade. Spel som Halo och Fable kommer att alltså vara möjliga att spela igen, för en hyffsat billig peng. Men det stannar inte där. Xbox Live fyller nämligen 5 år och det ska firas med buller och bång. Från ett pressemeddelande, som kan läsas nedan, berättar Microsoft att under två dagar kommer det vara möjligt att ladda ner ett gratis Xbox Live Arcade spel, vi tackar och tar emot.

PR:
MICROSOFT firar Xbox LIVE:s femårsjubileum med ny våg av social underhållning

Med fler än åtta miljoner medlemmar på Xbox LIVE presenterar Microsoft en ny nedladdningstjänst som levererar kompletta Xbox-spel direkt till vardagsrummet

Den 15 november firar Microsoft Xbox LIVE femårsjubileum. Företaget noterar också att mer än åtta miljoner medlemmar nu är aktivt involverade i det största sociala underhållningsnätverket för TV-spel. Under det senaste halva decenniet har Xbox LIVE växt från en liten grupp spelare i två länder som spelade en handfull spel med sina kompisar, till världens största sociala nätverk som erbjuder spel-, musik- och videounderhållning online i 26 länder och på nio språk. Det är vänner som umgåtts på Xbox LIVE, som med sin feedback och sitt aktiva deltagande har väglett tjänsten till att bli vad Wired Magazine nyligen kallade "Online-arenans kung". Som ett tack till communityn kommer nu alla åtta miljoner medlemmar ha möjlighet att ladda ner ett Xbox LIVE-arkadspel gratis, mellan 15 november klockan 09.01 och den 17 november klockan 8.59. Dessutom kommer alla aktiva Guld-medlemmar som gick med då Xbox LIVE lanserades att få 500 MS-poäng gratis.

Från och med den 4 december kommer alla Xbox LIVE-medlemmar få en gratis systemuppdatering som innehåller ett stort antal funktioner och förbättringar. Med denna uppdatering följer även lanseringen av "Xbox Originals", som för första gången gör det möjligt att ladda ned och äga kompletta Xbox-spel som Halo®, PsychonautsTM, Crimson Skies®: High Road to RevengeTM och Fable®, med flera, direkt till sin Xbox 360. Tjänsten kommer erbjuda ett stort utbud av spel av olika genrer, från action/äventyr till klassiska rollspel.

Ingen skiva behövs och spelen kommer endast kosta 1200 points/styck, så Xbox LIVE-medlemmar kan enkelt återupptäcka dessa klassiker, eller kolla in ett spel de missade när det först släpptes. Titlarna som finns tillgängliga vid lanseringen av tjänsten är bara början; Xbox LIVE-medlemmarna kan se fram emot en växande katalog av spel för nedladdning under det kommande året.

Recensioner

Tidigare skrev jag ett inlägg om alla spel som släpps i november månad och började oroa mig för hur jag skulle få råd att skaffa alla spelen. Nu när recensionerna börjat trilla in på spelen, börjar jag faktiskt få kalla fötter. Spel som t ex Smackdown vs Raw 2008 och Assasins Creed har visserligen fått hyffsade recensioner, men långt ifrån det jag faktiskt trodde att de skulle få. Läser man dessutom recensionerna ordentligt hittar man saker som jag tycker är lite oroväckande. Eller vad sägs om att uppdragen i Assasins Creed är enformiga och tråkiga, det får en att tänka både en och två gånger om jag vill köpa spelet. Smackdown har fått kritik för att det också är lite enformigt. Ett ord som jag verkligen fasar över när jag köper ett spel. Jag har egentligen inget emot att ett spel är reperativt, så länge det är roligt att göra om det. Ta t ex Halo, det är egentligen samma sak: Spring omkring, skjut andra, undvik att bli skjuten. Med vissa modifikationer, men det är bra gjort och det är kul att göra om det. Mest för att man får mänskligt motstånd.

Nåväl, att spel är mindre bra gör det enklare för mig att välja, då väljer jag att vänta in guldkornen och plötsligt blir min månad inte så dyr. 


Lite bortskämd...

Är ganska nyligen hemkommen från Värmland. Kom visserligen tidigare i eftermiddags, men ändå. Har varit mycket trevligt att besöka föräldrarna. Även om det blev mer jobba än jag hade tänkt mig så blev det ganska mycket vila också. Hemlagad mamma mat är det verkligen inget fel på och att kunna äta mycket godis och läsk är också fint fint.

Fick även med mig hem nästan hela James Bond serien på dvd. Endast två filmer som fattas, men de kan jag nog hitta billigt på någon mediabutik eller liknande. Skulle egentligen vilja ha den tillhörande lådan, men jag antar att man inte kan få allt.

Väl hemma blev det ikväll Broccoligratäng och Singstar. Har inte fått chansen att testa Schlager Hits förren nu. Det visade sig att spelet tyckte att jag var så bra på Lottas "Fyra bugg och en coca cola" att den gav mig betyget Solist. Vet inte om jag ska vara stolt eller skämmas att jag tydligen kan låten alldeles för bra för mitt egna bästa. Märker även att rösten inte riktigt är skapad för dessa spel, blev mäkta trött i halsen efter bara tre låtar.

Snart är det dags att dra på sig löparskorna

Nu har det börjat droppa in recensioner av "Mario and Sonic at the olympic games". Det verkar bli ett helt okej, även om recensionerna skiljer sig ganska åt. Speciellt i vad de tycker är de roligaste, samt mest fungerande, grenarna i spelet. I en recension skriver de att de mest roliga är bågskyttet och bordtennis, medan de i en annan recension skriver att det är det mest trista och dessutom inkompetenta kontroller de spelat. Här visar det verkligen att det verkar vara otroligt olika beroende på vilken smak man har. Det är såklart inget konstigt i och med det, men med tanke på hur allvarligt många recensenter försöker vara är det ganska intressant.

Nåväl, nu var det inte recensionerna i sig som var det intressanta, utan att spelet snart är här. Det är bara16 dagar kvar innan det är dags att dra på sig träningskläderna och göra sig klar i startblocken. För då är du och alla andra välkomna hem till mig på en Olympiad av sällan skådat slag, här ska det slås världsrekord och fajtas till sista andetaget.

image13

Bläää.... spya....

Jag avskyr när mat misslyckas. Ännu värre är det när det inte min matlagning det är fel på, utan varorona. Köpte idag ingridienser till en enkel maträtt som jag gör då och då. Pasta, pastasås och fetaost. Den här gången prövade jag dock en ny pastasås från ICA. Pastasås med Ricottaost. Lät ju mumsigt. Kommer hem och börjar laga till maten, märker ganska snart att det luktar lite unket om såsen, men den går inte ut förren 2009 och tänker att det nog är osten som gör det. När vi väl sätter oss till bords hinner vi ta en tugga, innan både jag och Anna tittar på varandra, för att sedan hälla ut maten i soppåsen. Det smakade ärligt talat spya, totalt jättevidrigt. Aldrig mer ICA pastasås helt enkelt.

Påråga på allt så öppnade jag en burk majs till och trodde att det skulle bli en god sidodish, men ack så fel. Av någon anledning hade jag plockat majs med paprika. Jag avskyr paprika och ni kan ju gissa vad som hade smittat av all sin smak på majsen.

Blääääääääääääääääää!!!!!!

Zelda reklam

Hittade den här videon på gametrailers. Någon har suttit och klippt ihop en mängd med reklam för olika Zelda spel. Vet inte om jag ska skratta eller gråta, de flesta är så fruktansvärda. Det jag mest undrar över varför all dessa rappande ungdomar. Var det för att det var inne med rap i slutet av 80-talet, början av 90-talet?

Underliga figurer.

Har spenderat stor del av dagen på Älvsjömässan. Det är nämligen dags för den årliga Sci-Fi mässan i Stockholm. Både jag och Anna var där tidigt, så tidigt att de inte hade öppnat ännu. Inte för att vi är fanatiker och vill stå först i kön, utanför att Anna skulle stå i en monter där för hennes skola skull. Kan säga att det fick ingen direkt bra början.

Vål på plats så var det ingen som visste någonting eller var hennes paket var med grejer. Tydligen hade henne skola hyrt in sig hos ett eventföretag som var där för Microsofts räkning och skulle hålla en del av "Gamer" hörnan. Det tog nästan två timmar innan allting som var hennes var på plats och vi kunde bygga upp den lilla del av monter som hon skulle sitta i. Sedan satt vi där, från klockan 11 fram till 17 då jag åkte hem, hon skulle sitta en timme till. Så jag har hunnit gå igenom mässan både två, tre och fyra gånger. Det är samma stuff som alla andra år, med lite få undantag. Det enda som egentligen var helt nytt var ett företag som var där och erbjöd sig att fota folk och sedan föra in deras ansikte eller kropp i en känd scen. Så man kunde t ex få sitt ansikte på Harry Potter eller ta Ratatouilles plats i på en bricka. Var ganska lustigt att se bilderna. Annars var det Star Trek och Star Wars figurer till ve och förbannelse.

Av kändisarna var det endast Anthony Daniels (C3PO) som hade någon direkt kö att prata om. De andra satt mest och pillade navelludd. Han som spelade Motorssågsmassakern såg ut som en rundlagd, skäggig, glad farbror, absolut ingenting man förknippar med en styckmördare.

Det som annars var kul att se, var alla besökare som hade klätt ut sig. Eftersom som vi satt precis vid ingången fick se alla som kom och gick. Det var ett antal Jedis och andra Star Wars figurer som spatserade förbi. Dock blev de ganska nermejade av den förening som var där som alla gick runt som Stormtroopers. Däremot var en kille som kom som Master Chief (Halo), på håll var hans dräkt riktigt snygg. När den kom närmare såg man att den var gjord av frigolit (stavas det så?). Sedan får vi inte glömma gänget som var utklädda till Batman skurkarna Gåtan, Jokern, Poison Ivy och Fågelskrämman(?) + Robin. De hade tydligen glömt Batman hemma.

Måste dit imorgon igen och hjälpa Anna kånka hem alla grejer, så det blir säkert lite mer observationer imorgon. 

Nördiga pumpor

IDG.se har utsett de 10 mest nördiga halloweenpumpor. En del är riktigt fyndiga, speciellt för oss som spelar Halo.


Bisarr spelmånad

Den här månaden är helt bisarr när det gäller release av spel. Satt och gjorde för skoj skull en lista på de spel som jag själv är sugen på att införskaffa av de som släpps i November:

1/11
The Simpsons Game - Xbox360

9/11

Forever Blue - Wii

WWE Smackdown vs. Raw 2008 - Xbox360


15/11

Assasins Creed - Xbox360


21/11

Buzz Hollywood Quiz - PS2

23/11

Mass Effect - Xbox360

Mario & Sonic at the olympic games - Wii

Mario Party DS - NDS

Åtta stycken spel. Med tanke på vad ett nytt spel kostar, så inser de snabbtänkta att en fattig student som mig inte kommer att ha råd med alla spelen. Så då är frågan vilka är jag mest sugna på.
Jag - har - ingen - aning.
Jag är sugen på allihopa, men det går inte ekonomiskt ihop. Som tur är så är det snart jul, förhoppningsvis tycker jultomten att jag varit snäll i år så att jag kan få något av spelen under granen. Ni som är spelintresserade, vad är det som står på er önskelista?


Halloween och vilka är ni?

Igår var det Halloween. En företeelse som inte riktigt gått in hos min generation. Slapp i alla fall enervande barn som sprang runt och skrek "bus eller godis!" Spenderade istället kvällen hemma hos Jocke i Sätra och rollspelade. Min karaktär fick pröva på döden tillsammans med två av de andra karaktärerna, men som tur var, var allting bara en ondskefull dröm. När jag senare kom hem upptäckte jag att under kvällen och natten skulle det finnas ett speciellt spelmode i Halo 3, kallat "Living Dead". Fick chansen att spela några sessioner innan den försvann. Spelsättet gick ut på att en eller två personer börjar som "Zombies", dessa zombies ska försöka smitta de andra spelarna. Medan de som inte är smittade ska försöka ha ihjäl de som är zombies. Ja just det, om någon blir smittad blir den såklart en zombie också. Mycket roligt.

Sedan börjar undra vilka det är som läser min blogg. Jag har mellan 3 och 10 läsare varje dag, men nästan inga kommentarer, vilket är helt okej. Men kan ni inte i alla fall säga hej, så jag ser vad det är för roligt folk som läser bloggen =)

RSS 2.0