Lägga ner IV - både positivt och negativt.

Idag går det att läsa i Aftonbladet och höra på SR att Gymnasieutredningen tänker lägga fram förslag på att det Individuella programmet läggs ner och att det istället införs ett tionde år på grundskolan för de elever som inte klarar grundkraven för gymnasiet (svenska, engelska och matematik). Själv ser jag både fördelar och nackdelar med ett sådant beslut. IV-programmet har fruktansvärt dåligt rykte. Det som var tanke från början var att just de lite svagare eleverna som inte kom in någonstan skulle gå där för att sedan kunna söka till ett nationellt program. Så blev inte riktigt fallet. IV-programmet fick även elever som var skoltrötta, som inte kom in på ett specefikt program för att de var för tuff konkurrens, som inte passade in i andra skolformer och elever som hoppat av ett nationellt program men ville fortfarande läsa på gymnasiet. IV-programmet är numera ett av de största programmen, när det var tänkt som det minsta där de elever som verkligen behövde hjälp skulle gå.

Fördelarna är som sagt att lägga ner ett väldigt kritiserat program med dåligt ryckte och börja på en ny kula. De elever som inte klarar att gå på gymnasiet, bör inte heller skeppas in på en ny skola där de inte känner sig trygga och dessutom får höra att de går på "mongo" programmet. Då är det bättre att de går kvar på den skola där de känner lärarna och har kamrater sen förut, även om en hel del försvinner till gymnasiet.

Nackdelarna ligger i att det finns risk att det tionde året får samma ryckte som IV-programmet fick. "Det är där alla förlorare hamnar". Förhoppningsvis inte, men risken finns. Samtidigt kan man undra vad man ska göra med de elever som annars inte klarar kravet för gymnasiestudier. Risken finns även att de efter det tionde året fortfarande inte klarat kraven. Vad gör man då? Inför man ett elfte år? Det finns också en risk, som det tyvärr är nu på en hel del skolor, att eleverna får i alla fall godkänt i de tre ämnena, fast de inte ska ha det. Endast för att lärarna gör det av medlidande. Ja tyvärr finns det lärare som gör så redan idag.

En annan nackdel är de elever som jag nämnde tidigare som inte faller in den kategorie som behöver hjälp med grundkraven utan har andra problem eller som hoppar av ett nationellt program i mitten av terminen och det inte går att finna något annat alternativ än att sätta in dem på IV-programmet så att de slipper hamna efter. Ska en elev som "valt fel" vara tvungen att hoppa in i en ny klass och försöka läsa ikapp det hans nya skolkamrater redan läst?
Det är med spänning som jag vill se vilket förslag gymnasieutredning lägger fram för dessa frågor?

4:e klart

4:e spelet avklarat för året. Denna gång blev det Portal. Ett ganska kort spel som ingår i "The Orange Box". Jag hade hört mycket lovord om det, så jag fick låna boxen av Jens (tack för det Jens). Det var ett bra spel, men långt ifrån så bra som många försöker få det till. Till att börja med tog det mig knappt 4 timmar att klara av, då mycket tack vare att jag klantade mig på ett par ställen. Pusslen var inte så svåra som jag faktiskt hade hoppats på och jag vet inte riktigt om jag tycker att storyn var så häftig heller för den delen. Nåväl, det finns ju andra spel i boxen som jag även tänkte testa. Men jag är glad att jag inte köpt spelet.

(Nu ligger du under Atlas, får du lägga på ett kol om du ska hinna ikapp :P )

image28

Avklarat 2008
1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal


Istället för musik.

Är nu hemkommen från de djupa skogarna i värmland. Det är riktigt skönt att vara där, men i kortare sessioner. Får se hur det blir i sommar, när jag antagligen ska vara där i några veckor i sträck för att hjälpa till med föräldrarnas butik. Tydligen tycker mina kamrater att jag blir alldeles för högljudd efter jag varit där. Vet inte riktigt vart det kommer ifrån, men det kanske är sant?

Min resa till Värmland gick med buss. På bussen hamnade jag bredvid en kvinna som kunde tagit upp tre säten själv. Kände mig ganska tillplattad där jag satt mot fönstret. Då ska ni också veta att jag är ganska spinkig och blev nog ännu spinkigare efter fem timmar bredvid henne. Jag hade i alla fall min DS och Ipod att roa mig med. I min ipod hade jag laddat upp med några bra (typ) spelpodcasts. Så jag tänkte dela med mig av de som jag brukar lyssna på. De är inte speciellt många egentligen.

Radio Format
Gamecores första podcast som kommer ut ca varannan vecka. Det är lite si och så med det. Programmet har alltid ett tema. Det senaste var Electronics Art. De är som oftast tre i programmet, med fasta punkter i Alex och Fredrik. Det händer till och med att jag själv dyker upp där.

Puls
Även detta ett program från skaparna bakom Gamecore. Till skillnad från Radio Format, är detta ett kortare program som tar upp veckans nyheter inom spelvärlden. Oftast är de endast två i "studion" men det händer att de tar in gäster. Programmet kommer ut i början av varje vecka.

Radio Speltorsk
Spelpodcast som är lite mer lättsmält, med tre glada gossar vid rodret. Programmet innehåller nyheter, spelnördbatalj och lite diskussioner om olika spel som grabbarna har spelat. Nu för tiden innehåller det även den mycket givande krönikan "Tottes Tankar". Radio Speltorsk kommer ut lite när det passar. Ibland med väldigt tät frekvens, ibland kan det ta ganska lång tid.

Nertankat
Även detta program från skaparna bakom Radio Speltorsk. Programmet är runt 15 minuter långt och fokuserar på de spel som släppts under veckan till Xbox Live Arcade, Virtual Console och Playstation Network. Programmet släpps varje måndag.

1UP Yours
Amerikanskt spelpodcast program där det mesta diskuteras inom tv-spelsvärlden. Allt ifrån nyheter till spel som nyligen släppts eller ska släppas. Programmet släpps varje fredag. Har själv endast lyssnat på ett program än så länge, men det blir det ändring på.

Home to the farm

Åker strax hem till Värmland över påsken.
Ville bara ta chansen att önska alla en riktigt Glad Påsk!

image27

Spel, spel, spel......

Fick idag låna The Orange Box och Dead Rising av Jens som ska åka till Tokyo på torsdag (lucky bastard). Samtidigt införskaffade jag Mario & Luigi: Partners in Time. Förutom dessa spel står Super Mario Galaxy och Assasins Creed i hyllan och bara väntar på att jag ska plugga in dem i konsolerna. Som ni märker har jag många spel att spela igenom. Egentligen för många. Jag har en förmåga att samla på mig en hög med spel, börja spela dem, för att sedan lägga ner spelet när det dyker upp något nytt kul.

Jag vet, jag vet. Jag har tjatat om det här tidigare. Det är dessutom inget nytt för inbitna spelare. Otroligt många lider av samma problem. Egentligen skulle jag behöva vinna tonvis med pengar så att jag kan ägna mig åt att bara spela tv-spel om dagarna. Fast det är klart. Om jag hade äckligt mycket pengar skulle jag bara köpa nya spel hela tiden och vilja spela dem på en gång. Oh well. Jag har i alla fall slutat impulsköpa spel..... om jag inte hittar något som jag verkligen, verkligen vill ha för en billig peng.

Tillfällig Torskare

Som många vid det här laget vet så har jag ett omåttligt populärt inslag i olika podcasts som heter "Tottes Tankar". Jag gör även ibland inhopp i Radio Format som gäst. Nu har jag även fått chansen att ikläda mig rollen som en speltorsk. Jag fick erbjudande att vara gäst i just programmet "Radio Speltorsk". Så vill ni höra mig mer av mig än bara bara genom mitt inslag, så tycker jag att ni ska klicka er vidare till podcastens hemsida och antingen ladda ner avsnittet eller lyssna på det på plats.

Radio Speltorsk

En vecka avklarad.

I måndags gick jag och Canan in på Farsta Gymnasium för att påbörja vår första praktik. Vi var spända av förväntan och lite oroliga. Vi hade ingen aning om hur vår handledare skulle vara. Tänk om det skulle vara en grinig gammal gumma, bitter över alla ungdomar på skolan. Men det visade sig vara en otroligt trevlig person. Hon, tillsammans med två andra vägledare kommer vara våra handledare under sex veckor (egentligen fem, eftersom vi kommer ha "påsklov" också). Under vår praktik ska vi bland annat göra 15 informationspass för eleverna på skolan. Så första veckan har mest gått ut på att försöka boka in datum för de olika infotillfällena, fika och hälsa på alla som jobbar på skolan.

Skolan är väldigt.... kompakt. Den är ganska trång och det är svårt att tro att det går 750 elever där. Speciellt med tanke på att man aldrig ser dem, De har en underbar matsal dock. Deras mat är förbaskad god.

Tanken var att vi skulle hålla vårt första infopass på tisdag nästa vecka. Men när vi kom idag till skolan, fick vi erbjudande om att hålla ett infopass om hur man söker jobb redan på eftermiddagen. Själv blev jag lite ställd, men Canan tyckte att vi skulle rocka på. Så, så blev det. Vi förberedda oss på förmiddagen och var grymt nervös när vi väl skulle gå in i klassen och hålla vårt föredrag. Självfallet visade det sig att vi oroat oss i onödan. Eleverna var verkade överlag väldigt positiva till vår info och det var flera som ställde frågor och ville ha hjälp efteråt med att kolla på CV och idéer till ansökningsbrev. Så nu känner man sig verkligen taggad att göra fler föredrag!

Jag börjar även förstå varför skolan är så avskärmad från övriga samhället. Lärarna och resten av personalen har extremt mycket att göra. Förutom sina lektioner har de grymt mycket administrativa uppgifter. SYV:arna hade också fruktansvärt mycket att göra. Även om de försökte ta det lite slappt, så fanns det alltid saker att göra. Skolan och dess personal blir lite som en bubbla. Det är svårt att överhuvudtaget hinna tänka på omvärlden. Därför tror jag det är extra viktigt för eleverna att vi som vägledare kommer in och berättar om t.ex arbete efter skolan eller vidarestudier.

Ser mycket fram emot de resterande veckor.


Trumma på!

Jag fattar inte mycket av trailern. Men bara musiken gör att jag blir totalt förälskad.Spelade en arkadvariant av det här spelet i japan. Jag och Kinapuffen körde tre låtar tror jag det var. Den enda som jag kunde och satte var Super Mario Bros temat. Funderar på om man skulle importera PS2 spelet med trumma. Det här såg visserligen urcharmigt ut också, men kräver nog lite mer japanska (eller japanska överhuvudtaget) från mig för att jag ska fatta något.

Irlands schlagerbidragJag är mållös.

R.I.P Gary Gygax

Är egentligen en ganska gammal nyhet. Men om det är någon som missat det så har skaparen av Dungeons & Dragons gått bort. Mannen som man kan säga gjorde oss till de nördar vi är idag. Må han vila i frid.

DN skriver om Garys bortgång.

Penny-Arcade hedrar Gary.

Även Order of the Stick hedrar Gary.

Nu börjar det nästan bli löjligt.

Det här känns nästan fånigt. Men jag har faktiskt klarat ett spel till. Det gick på två dagar. Det var ett egentligen ett ganska kort spel. Detta tog endast ca 11-12 timmar att klara, jämfört med Mass Effect som tog ca 45 timmar. Spelet jag talar om är Army of Two, där man tar rollen som Rios och Salem. Två hyrsvärdar som åker världen runt och tar hand om ondskefulla(?) män. Det påminner en del om Gears of War faktiskt. Fast jag vet inte, jag är inte så imponerad. Är man två spelare så blir det skoj, men ensam vette sjutton. Att det dessutom känns lite kort gör att jag blir lite kluven till om jag är nöjd eller ej.

image26

Avklarat 2008
1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two

Var det så här Star Wars kom till?


I´m on a roll!

Två spel på en vecka! (Nästan i alla fall). Jag borde få pris! Bara för några minuter sen såg jag eftertexterna på Mass Effect. Fantastiskt spel! Det var längesedan ett spel lyckades trollbinda mig så pass mycket. Även om jag inte har sträckspelat det, så har jag ändå lagt ner ca 45 timmar ren speltid. Valuta för pengarna kallas det. Då har det inte heller känts som ett "tvång" att åka omkring i rymden och leta efter mineraler och annat tjafs. Jag har gjort det för att det är kul och för att världen är så otroligt detaljrik när det gäller information. Information om planeter, raser, vapen, mineraler, kulturer, politik, teknik och vetenskap. Det här är ett spel som jag varmt kan rekommendera.

image25
Till höger kan ni se min absoluta favorit karaktär. Wrex, av rasen Krogan.

Avklarat 2008
1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect

Kvinna eller svart?

Det börjar dra ihop sig till den som antagligen kommer bli Demokraternas presidentkandidat. Clinton eller Obama? I DN kan man idag läsa om den nya reklamfilm som Clinton staben släppt. Även jag har lagt upp den här nedan.

>

Jag hörde om denna även på radio i morse. Redan då reagerade jag. Efter att sett själva filmen satt jag med gapande mun. Den är riktigt vidrig i mina ögon. Jag håller med de som anser att den utnyttjar människors rädsla. Jag blir nästan lite förbannad. Jag har tidigare tänkt att det känns inte som att det spelar någon större roll vilken av dessa två människor som vinner valet. De kommer vara bättre än vilken republikan (speciellt Bush) som helst. Men jag är inte alls lika säker längre. Nu vet jag visserligen att det med stor chans inte är Hillary själv som har kommit på iden till videon. Men tidigare såg jag henne som ganska sympatisk. Den försvann totalt i och med det där telefonsamtalet som videon pratar om.

Barack Obamas gäng har också gjort reklamvideos. De har även gjort en som ett svar på "Tre-på-morgonen". Det är inte ett direkt mästerverk och det känns som att pajkastningen bara fortsätter. Men jag tycker ändå att den har en viss poäng. Vilket ni också kan se här.


Första spelet avklarat.

Då var årets första spel avklarat. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass. Ja, jag vet. Jag är lite seg av mig. Men nu är det i alla fall klart. Måste säga att jag är lite besviken. Först tyckte jag att det "innovativa" styrsystemet var ganska häftigt. Men desto längre jag kom i spelet, desto mer irriterad blev jag på det. I slutändan tycker jag nog styrsystemet var ganska kasst. Speciellt i strider. Blev mäkta förbannad gång på gång när Link inte alls gjorde som jag tyckte att han skulle göra. Jag blev inte direkt tagen av berättelsen heller. Den försökte visserligen inte vara stor och episk, men även det där magiska som brukar finnas i Zelda spel var som bortblåst. Nä, förhoppningsvis kommer de bättra sig till nästa spel.

Avklarat 2008
1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Totte åter i etern.

Än en gång har jag fått ge ut "Tottes Tankar". Dock har jag bytt podcast och hoppat över till Radio Speltorsk. En podcast som känns ganska tillbakalutad, jämfört med många andra svenska spelmedier. Programmet tar upp förra årets spelhändelser och hur det nya året kommer att se ut. I mitt fall svävar jag ut kanske lite väl mycket. Men skoj är det!


Vad hände sen?

Har du också undrat vad som egentligen hände efter Street Fighter 2? Well, om man skippar att det kom ett tredje spel och ett fjärde är påväg så finns det faktiskt några filmskapare som försöker sig på att visa sanningen. Serien har visserligen funnits ute ett bra tag, men det är först nu som den är klar. Street Fighter: The Later Years.
Via länken kommer man till det första avsnittet i serien, sedan är det bara söka på sidan så hittar man resterande 8 avsnitt. Men för er som är skeptiska kan ni ta en titt på trailern nedan. Tro mig, den är ganska roande faktiskt.RSS 2.0