Skräck i afrika.

Nu ska jag erkänna något som kommer chocka många. Jag har aldrig klarat ett Resident Evil spel. Jag har knappt spelat dem faktiskt. Det som jag spelat mest var några timmar av Resident Evil 1, samt 4. Jag har alltid tyckt de har haft krångliga kontroller, förutom fjärde delen, och varit för läskiga. Mina nerver klarar inte spelen. Fjärde delen har jag under flera år funderat på att införskaffa, men det har alltid kommit andra spel i vägen. Nu är Resident Evil 5 på tapeten och den senaste trailern ser riktigt häftig ut.Det får mig verkligen vilja skaffa fjärde delen så att jag i alla fall hänger med lite i storyn. Även om det kanske inte hänger ihop till 100%. Jag skulle visserligen kunna kolla in speedruns på Youtube, men det känns ganska fånigt. Jag har dock en fråga angående den senaste trailern. Varför är Angelina Joline med??

Beyond Good & Evil 2, äntligen bekräftad!

Ja typ i alla fall, det har kommit upp en teasertrailer på Gametrailers.com. Den säger visserligen inte så mycket om spelet, förutom att det tagit steget ifrån en vattenvärld till en gigantisk öken. Se och njut på uppföljaren till ett av världens bästa spel.


Gulligull.... yuck!

Fick den här länken av Xboxflickan idag. Det var väl bara en tidsfråga. Vad är det med den här "låt oss föda upp......" spelen som släpps? Tror de verkligen att de kommer sälja, är det så att det faktiskt gör det? Skulle vara väldigt intressant att se försäljningsstatestiken på sådana här spel.

Världens tråkigaste spel!

Laddade ner gamla hederliga Amiga spel idag, bland annat för att återigen spela ett äventyrspel som jag kommer ta upp i nästa Spelklassiker och tyckte då att jag lika bra kunde slänga med ett hundratal spel till. Det var ju ändå så länge sen jag spelade Amiga spel. Det var då jag hittade ett spel som heter Gone Fish´n och minns att jag tyckte det vara ganska kul när jag var liten. Märk väl att jag aldrig varit intresserad av fiske varken i den riktiga världen eller den digitala världen (förutom möjligtvis som en bonus grej i roliga spel). Men på något sätt fick jag för mig att Gone Fish´n var kul, så jag satte igång det. Det första som slog mig var hur gräsligt fult det var, som ni kan se på bilderna.

image49

image50

Visst, men kan inte begära för mycket ifrån gamla Amiga spel, men det här var verkligen gräsligt. Den otroligt irriterande midi låten som drar igång och med spelet är också en plåga. Som tur är så försvinner den när väl spelet sätter igång. Så vad handlar det om då? Jo varje vecka bestämmer du, från måndag till lördag, om du ska arbeta eller ta ledigt för att fiska. Arbetar du, så får du in pengar. Tycker du istället att det verkar vara en bra dag för fiske så befinner du plötsligt vid köksbordet där du väljer mellan olika sjöar som du kan åka till på en karta. Sedan bär det iväg till butiken för att köpa bete och lite andra prylar som t ex ny båt. Sedan väntar de stora baddarna i sjön. I alla fall kan man tro det. Som ni kan se på bilden så är det vad som möter dig, du åker omkring i den lilla bruna saken som ska föreställa en båt och när du tror dig hittat en lämplig plats, vilket är helt omöjligt att veta för du får inga indikationer på det, så sätter du ankar och kastar ut kastspöt. Sedan sitter du där i timtals och inte fan får du någon fisk! Det kommer inte ens förbi någon. Nu satt jag visserligen aldrig i flera timmar, det var mer en halvtimme, sedan gav jag upp. Tråkigare spel får man leta efter.

Vad är era erfarenheter av tråkiga spel? Enlight me!

Jag har sålt min själ.

Ni kanske märker att min blogg har blivit lite lidande den senaste tiden? Well, det har med att göra att jag sålt min själ till Pricerunner och deras spelblogg. Det var Xboxlickan som övertalade mig, men jag skulle faktiskt rekommendera att ni kikar in. För jag skriver verkligen som gud himself :P

Björn, behållning i melodifestivalen.

Jo jag satt och såg igenom hela melodifestivalen i glada vänners lag. Själva omröstningen var ju inte direkt spännande, men tack vare Björn Gustafsson som delgav de svenska rösterna så var den plötsligt hysteriskt rolig. Se och njut.


Film och spel sammansmällts?

På 90-talet var det otroligt populärt att göra spel som skulle påminna om spelfilmer. Det flesta av dessa spel var otroligt taffligt gjorda och inte ens att ta in kända skådespelare, som t ex Mark Hamill i Wing Commander, hjälpte. Idag är det nästan lika populärt att göra längre mellansekvenser i spel som påminner en del om filmer. Speciellt i RPG spel. Se bara på t ex Final Fantasy spelen, GTA4 eller Metal Gear serien. Det sistnämnda är det som tagit det största steget. I alla fall om man får tro Level7. Tydligen kommer Metal Gear Solid 4 innehålla filmsekvenser som kommer vara 90 minuter långa! Alltså en och samma filmsekvens. Det kommer vara möjligt att pausa i dem, eller hoppa över dem.

image48

Även om jag gillar Metal Gear serien och tycker att de mellansekvenser som fanns var mycket bra gjorda, både dramaturgiskt och för att föra historien vidare, så känns det här i värsta laget. Det känns som att de lika bra kunde ha gjort en animerad film av spelet istället. Förhoppningsvis kommer man fortfarande få mycket spel för pengarna. Så att det inte blir som t ex Final Fantasy X som gick ut på att man fick gå två steg, kanske slåss lite, för att gå två steg igen och sen kolla på en lång meningslös filmsekvens, för att sedan börja om allting från början.


Nertankat 11

I veckans nertankat kan ni höra er alldeles egna Tobias.

Ur led är Nertankat!

Förutom avhandling av det sedvanliga materialet ligger veckans fokus förstås på den europeiska Wiiwarelanseringen, vilken är anledningen både till tidsförskjutningen och den pinsamt långa längden.

Som expertvittne har vi dessutom plockat in Tobias Jensen, känd från sin egen podcast Spelklassiker.

Nertankar hittar ni här.


50 dagar i Simone

Jag står och ser ut över min underbara stad i landet Simone. Efter 50 dagar har den vuxit till sig och blivit en riktig stad. Hur många som bor här är svårt att säga, men jag skulle gissa på att det är någonstans mellan 40-50 personer, som är mycket för en sådan här stad. De vanliga bostäderna blandas med två bagerier, en taverna, en mörk magiker akademi, en vapenhandel, en rustningshandel, en spelhall och en träningsfacilitet. Staden skyddas utav 11 äventyrare som är en salig blandning av krigare, magiker och tjuvar. Men snälla tjuvar ska förtydligas.

image46

Det känns riktigt härligt att vandra omkring mellan byggnaderna som den unge Kung Henrilf (Jo jag valde namnet själv.) När jag går förbi invånarna i staden stannar de flesta upp och bugar sig som man bör inför en konung. De delar sin glädje och oro för mig, allt för att jag ska kunna göra ett bättre arbete. Ibland känns det dock som att de gnäller lite väl mycket. Tror de verkligen att jag tänker låta "The dark overlord" ta över staden, nej du, för då skickar jag mina tappra hjältar på honom.

För er som fortfarande inte förstått det så pratar jag om Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life As A King. Spelet med världens längsta titel (jo jag vet, det finns värre). Som ni märker har jag hunnit komma en bit in i spelet och är på tredje kapitlet, vet faktiskt inte riktigt hur många det finns, men det känns som att det fortfarande finns otroligt mycket att upptäcka. I vissa situationer känns spelet lite stelt, man skickar ut sina äventyrare på morgonen och använder sedan tiden till att bygga, om man nu kan det, och att tala med invånarna som ofta säger samma sak. Jag har dock nu insett att det är viktigt att göra det för att öka deras moral, vilket leder till att man får speciella medaljonger som kan tilldelas hjältarna när de väl klarar sin uppdrag.

image47

Spelet öppnar även upp sig betydligt när man får tillgång till tavernan som gör att dina hjältar skapar grupper och ger sig ut på äventyr, istället för att springa iväg en och en. Tro mig, det behövs senare i spelet, för vissa uppdrag blir helt hopplösa om man inte har en grupp med flera olika yrken.

Spelet är riktigt bra och helt klart värt 150 kr, det finns fullpris spel som är långt ifrån lika gemytliga. Visst finns det fortfarande delar i spelet som kunde gjorts bättre och jag saknar lite mer saker att göra medan äventyrarna är iväg på uppdrag. Men förhoppningsvis kommer det en uppföljare, för det tycker jag helt klart spelet är värt.

Nyklippt

Before

image44

image46

After

image50

Different..... oh yes it is. Ska tilläggas att jag inte klippt mig sedan 1997. Så detta var ett rejält steg för mig.

Imorgon WiiWare

Uppdaterad: Glömde ett spel

Imorgon smäller det i Europa. Då får vi äntligen ta del av WiiWare, Nintendos motsvarighet till Xbox Live Arcade. Här kommer det vara möjligt att ladda ner nygjorda småspel (en del lite större) för en peng som sträcker sig från ca 50-150 kr. Det är fortfarande lite oklart exakt vilka spel som kommer att släppas. Men jag tänker i alla fall gå igenom de spel som ryktet säger kommer finnas imorgon på lanseringsdage och säga hur heta de verkar.

Dr. Mario Online RX
 
image36

Är ett av de spel jag ser mest framemot, om det väl släpps imorgon, detta spel är väl det som är största frågetecknet. Spelet är en nyutgåva av det gamla Dr. Mario som släpptes för en herrans massa år sedan. Spelet kommer att, som namnet antyder, gå och spela online mot andra personer. Det kommer även vara möjligt att spela en version som heter "Gem Buster" där det är möjligt att spela upp till fyra personer som ska hjälpas åt att få bort alla virus.

Hotness: 8/10

Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King

image37

Square-Enix svar på Sim City..... typ.....
Jag har skrivit som spelet tidigare och det är nog ingen hemlighet att det är detta spel jag ser mest fram emot av de WiiWare spel som hittils har läckt ut. Istället för att i tradionella FF-spel gå ut på egna äventyr, spelar man nu Kungen i ett land där man skickat ut äventyrsgrupper som ska hämta hem saker så att man kan få staden att frodas och utökas. Det har även släppts en hel del extra nerladdningsbara ting till detta spel, så jag får se om jag laddar ner något extra till detta. För själva huvudspelet kommer finnas på min Wii imorgon.

Hotness: 10/10

LostWinds

image38

Spelet som blandar pussel och äventyr. Du ska styra Enril och hans vindkrafter för att föra honom framåt i världen. Även om spelet ser lite halvtrist ut så har det fått fina recensioner. Jag är inte helt övertygad när det gäller spelet, men om det visar sig vara ett av de billigare spelen (vilket jag inte riktigt tror) så är det möjligt att jag laddar ner det.
Det ska väl påpekas att det redan utannonserats en uppföljare.

Hotness: 6/10

Pop

image39

Vid första anblick ser spelet ut att vara otroligt tråkigt. Vad spelet går ut på är att man ska ha sönder en massa bubblor. Men enligt recensioner jag läst är spelet ganska beroende framkallande. Speciellt om man spelar det i glada vänners lag. Beroende på vilka bubblor du har sönder så får du en viss poäng och du kan även få vissa specialförmågor. Jag är fortfarande skeptisk och tror nog att jag avstår det här spelet.

Hotness: 3/10

Star Soldier R

image42

Rymdskjutare från Hudson Soft. Jag har aldrig varit ett stort fan av genern och kommer nog inte ändra åsikt tack vare det här spelet. Det verkar vara ungefär som alla liknande spel och erbjuder inte direkt något revolutionerande.

Hotness: 1/10

Toki Tori

image40

Spelet med världens sötaste huvudrollsinnehavare. Spelet är en remake av ett gammalt Gameboy Colour spel och erbjuder en blandning av plattform och pussel. Du ska föra Toki genom ett antal banor och det gäller att tänka sig för innan man rör på sig. Själva figuren påminner ganska mycket om den kyckling man spelar i New Zealand Story. Ser ut att bli ett mycket härligt spel.

Hotness: 7/10 

TV Show King

image41

Gamelofts svar på Buzz kanske? Ett hederligt gammalt frågesport spel, med inslag av TV som alla sådana spel nuförtiden. Jag tyckte det såg ganska roligt ut i början, ända tills jag såg trailern för spelet. Tydligen svarar alla samtidigt genom att peka på det svar de tror är rätt, så med hjälp av uteslutningsmetoden kan man snabbt ställa sig till samma svar som majoriteten gör.

Hotness: 4/10

GTA: The Board Game

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jo, jag är medveten om att det är ett skämt.


Fortfarande inget Secret of Mana

Fortfarande finns det ingen skymt av Square-Enix spel på Virtual Console, inte heller tror jag att det kommer bli så i framtiden. På sidan vc-reviews går det att läsa följande citat ifrån Toshihiro Tsuchida, mannen bakom Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life As A King
We're definitely looking into all the other download mediums. We don't think the games and the IP that we have have lost value yet, so we haven't decided if releasing them on VC is the best idea.
It's a matter of the package - which is downloading. You look at a game, and you have to decide whether it will be better to be sold in a retail store, or if it will be better for download.
We're making that decision carefully for each of the games that we have. It comes down to the games that we think we could make a good remake of haven't been on VC yet.
Mannen som skrev om citatet tolkar det som att det på något sätt är goda ord som kommer från Toshihiro. Att Square-Enix har börjat tänka om och kommer kanske i framtiden att släppa spel till VC. Jag själv är dock skeptiskt och tolkar hans citat mer som att de kommer försöka mjölka ur deras spel ännu mer. Varför släppa Final Fantasy, Secret of Mana eller Chrono Triggers till VC, när de kan hotta upp dem och släppa dem i en dyrare förpackning. För folk kommer fortsätta köpa dem, även om de är i dyrare format. Jag förstår att de tänker som de gör, även om det är tråkigt för oss spelare. För oss gynnar det alltid om man kan få något mycket billigare.

Stuntman: Ignition

image35

Jag fick mina spel igår ifrån Spelbutiken.se, jag hade inga direkt stora förhoppningar på Stuntman: Ignition, men hade i alla fall tyckt att demot som gick att ladda ner på Live Store var lite småkul. Nu, en dag senare, har jag snart kört igenom alla filmerna och måste medge att det är ett riktigt skönt spel. Man tar rollen som en stuntman som blir erbjuden jobb på olika actionfilmer. Uppdragen i början är ganska simpla, då gäller det mest att kryssa mellan olika bilar eller hoppa på en ramp. Lite senare blir det svårare när man plötsligt ska åka nära en viss bil, för att i nästa sekund göra en helomvändning för att åka under en långtradare, för att därefter åka upp på en ramp och i luften träffa en helikopter.

Många av uppdragen får jag göra om flera gånger innan jag får till dem. Men även när de är avklarade så kör jag om dem för att kunna få ett bättre betyg. För det gäller även att själv lista ut vad som ger poäng, man kan samla många extra poäng genom att bland annat försöka åka nära andra bilar eller föremål. Eller att åka upp på bakhjulet på en motorcykel. Kontrollen i spelet är helt okej, även om jag hade önskat att jag kunde fått ha handbromsen på A-knappen istället för C-knappen. Det är ofta jag glömmer bort vilken knapp som är vilken och då är det oftast försent för att lyckas med svängen eller vad jag nu ska göra.

Det absolust skönaste i hela spelet är dock när man klarat alla delar i en filminspelning och man får se trailern för själva filmen. Oftast är filmerna 70-tals inspirerade och riktigt corny, men ack så roliga. Här nedan kan ni t ex se trailern för "Overdrive". Det hade varit skoj om man dessutom hade fått göra de vanliga mänskliga studentsen också och inte bara med fordonen.


Ny Mario Kart Challenge

I början av maj så kom första Mario Kart Challenge, då gällde det att få så bra tid som möjligt på Mario Circuit, med twisten att banan var fylld med Chainschomps. I den tävlingen fick jag tillslut en tid som slutade på 1.56 och var inte världens häftigaste kanske, den som vann tävlingen hade nämligen 1.31.

Nu har det kommit upp en ny tävling:

"Clear the gates in order in GBA Battle Course 3. This race is for Wii Wheels only! Look at the map carefully and clear the gates quickly. This tournament ends 5/24."

Jag kör vanligtvis inte med Wii ratten, utan använder hellre en Classic Controller. Men inte kan jag stå utanför en tävling som denna, har kört tre gånger och ligger än så länge på 1.20, antagligen en medelmåttig tid. Det kommer inte gå att jämför tider förren imorgon, antagligen tar det väl ett tag innan de får in tillräckligt för att kunna avgöra vad som är bra och dåliga tider.

Rocky Balboa

Innan jag går in på själva filmen måste jag slå ett slag för James "Angry Videogame Nerd" Rolfe egna filmsida The Cinemassacre Productions, där han visar upp alla sina alster som han har gjort, både AVGN filmerna till andra saker. Bland annat gjorde han recensioner på alla Rocky filmerna under april månad och på något vis har jag alltid haft en viss förkärlek till dessa filmer, även om flera av dem är ganska kassa.

Första och andra filmen är faktiskt riktigt sevärda, det finns ändå en handling i dem som faktiskt känns lite gripande. Sylvester Stallone är inte en sådan kass skådespelare som man verkar tycka. Sedan kan man hoppa över den tredje filmen i min meningen, den känns bara som en orgie i våldsamheter. Samma sak är det egentligen med den fjärde också, men där spelar ju Dolph Lundgren med och det får man väl ändå tycka är lite coolt. Femte filmen är den absolust svagaste i hela serien och är faktiskt riktigt rutten. Den är seg, har ett tråkigt manus och den byggs aldrig riktigt upp inför "slutstriden".

Sedan tog det 17 år innan den sista filmen gick upp på biograferna och då skippade Stallone att använda siffror och döpte den endast till "Rocky Balboa". När jag såg trailern för första gången kände jag att jag skulle vara tvungen att se den. Det såg faktiskt riktigt lovande ut och en tid efter att den kom ut tog jag chansen en kväll och kollade på den. Jag måste säga att serien fick ett riktigt värdigt slut. Stallone har en självdistans till karaktären och filmen innehåller faktiskt mycket humor och värme, vilket kanske kan vara lite underligt med tanke på att det handlar om en boxare. Jag tycker att James Rolfe berättar ganska bra i sin recension av filmen vad det är som gör att den känns så bra som den gör.


Ha-ha-ha, den äran....

Spelbutiken.se firar 7:års jubileum. Så där kan man hitta en del prisvärda spel. Själv har jag beställt Stuntman:Ignition och underbara New Zealand Story Revolution, ett underbart spel i alla fall till gamla hederliga Amiga 500. Det enda negativa är att det tar en jäkla tid för dem att skicka spelen. Jag beställde spelen i söndags och fick mail idag om att de skickat dem. Och här har jag gått och förväntat mig att få dem i början av veckan, pyttsan!

Är föresten förkyld och jävlig, därför de korta inläggen.

En del folk har alldeles för mycket fritid.....


Spelsommarn

Nyligen kom nyheten om de spel som vi kan förvänta oss när WiiWare lanseras den 20:e maj här i Europa. Jag misstänker att de flesta redan skrivit om detta i sina bloggar, spelsajter och dylik, så därför väljer jag istället att kolla in vad som dyker upp i sommar som jag är intresserad av på de vanliga plattformerna. Vid första anblick visar det sig vara ett ganska skralt utbud.


- Alone in the dark (X360)

- Beijing 2008 (X360)

- Civilization Revolution (X360/NDS)

- LEGO Indiana Jones (X360/Wii)

Det är inte direkt att man hoppar högt av glädje. Samtidigt ska man ha i åtanke att det säkert kommer dyka upp fler spel på listan under sommaren, dessutom finns det ett antal spel som nyligen släppts som jag är sugen på. På ett sätt är det bra att det inte är fler spel, eftersom det betyder att jag kommer kanske kunna hinna köpa ikapp andra spel som jag väntat med att införskaffa.


Ledningen är min!

Mwhahahaha. Nu du Farbror Atlas. Nu är ledningen min. Det spel som jag skulle gå om med blev dessutom ett gammalt Turbografx-16 spel vid namn Neutopia. De flesta beskriver det som en Zelda klon och jag måste nog hålla med. Det påminner i mångt och mycket om The Legend of Zelda. Istället för Link spelar du en karaktär som heter Jazeta som måste hitta åtta stycken medaljonger för att kunna färdas till den ondskefulla Dirths palats i norr. Dirth har nämligen kidnappat prinsessan och lagt ett mörker över hela Neutopia. Spelet var ganska trivsamt, även om svårighetsgraden var ganska hög. Detta beroende mestadels på att kontrollen var ganska trög och det var lätt att bli träffad av fienderna även om man tyckte att man var en halvmil ifrån dem. För sin tid var det säkert stort och äventyrsaktigt, själv fann jag det dock lite tjatigt. Spring till en grotta, leta efter ett magiskt föremål, en nyckel och en kristallkula som du kunde se grottan med. Sedan var det bara att hitta bossen och spöa skiten ur honom. Känns det igen?

image34

Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas: 9-8

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS
9. Neutopia

Me wants!Nu är bara frågan hur jag övertalar Anna att vi måste ha en sådan istället för vårt vardagsrumsbord.

Att sitta på balkongen.....

..... känns riktigt mysigt. Tog chansen nu när solen står högt på skyn och värmer upp allt och alla. Behövde plugga, så var kunde då vara mer perfekt än att sitta på balkongen. Har insett att det är allt för sällan som jag utnyttjar balkongen. Det är riktigt gemytligt att sitta och bara lyssna på alla ljud. Fåglar som kvittrar, några bilar som åker förbi, barn som ropar, spelar fotboll och cyklas. Eller för den delen all musik som strålar från de öppna balkongdörrarna i grannskapet. Har hört både Abba och Metallica medan jag suttit här. Eftersom jag tagit allergi tablett så kan jag även känna dofterna från träden och andra växter. Ja det är härligt med våren.

Tuffare konkurrens på högskolan

Sitter och läser regeringens proposition om hur antagningen till högskolan kommer att förändras. Jag är glad att jag är klar med gymnasiet, och snart högskolan för den delen också, för det kommer bli tuffare att ta sig in. Först om främst kommer det krävas att man har minst lägsta betyget godkänt i 2250 gymnasiepoäng och dessutom minst godkänt i matematik, engelska, svenska eller svenska som andra språk. Samma gäller om du läst på vuxenutbildning. Dessutom har 25:4 regeln plockats bort, alltså att du inte kan tillgodoräkna dig poäng om du är över 25 år gammal och har arbetat i minst 4 år.

Om vi börjar med detta så kan jag se fördelar med detta. Visst ska man kunna ställa vissa krav på eleverna när de söker till högskolan. Svenska och engelska förstår jag mycket väl, matematik är jag lite mer tveksam till eftersom det inte ingår matematik i alla utbildningar. Däremot är det svårt att komma ifrån att man kommer få läsa mycket, både på svenska och på engelska. Att 25:4 regeln plockas bort och istället ersätts av att nu är det upp till varje högskola själv att validera den sökandes arbetslivserfarenhet eller annan utbildning ställer jag mig mer tveksam till. Det finns redan nu bevis på att högskolorna är otroligt dåliga på att validera andra erfarenheter och utbildningar. Enligt en föreläsning med Leif Magnusson från valideringsdelegationen så slussas den sökande vidare från person till person och tillslut visar det sig att det hade gått snabbare att läsa upp det ämne som fattades istället för att få det validerat. Samtidigt kan man undra om de äldre ska premieras för att de varit ute i arbetslivet?

Sedan har vi det här med meritpoäng. Förslaget som ligger nu är att en elev ska kunna få meritpoäng om de har läst fördjupningskurser i moderna språk, matematik och vissa andra ämnen som passar in i utbildning (Att man till exempel läst psykologi på gymnasiet om man söker till psykologlinjen). Först om främst ökar de meritvärdet från max 20.0 till 22.5, eftersom det kommer vara möjligt att tillgodoräkna sig sammanlagt 2.5 meritpoäng. Sedan kan man ifrågasätta om alla gymnasieskolor kommer kunna erbjuda dessa ämnen? På vissa skolor kan det vara svårt att få tag i en lärare i t ex ryska eller filosofi. Det kan även vara så att det blir för få sökande till en kurs, så att det inte ens går att starta. Ska dessa elever som då ville läsa detta för att tillgodoräkna sig meritpoäng "straffas" bara för att skolan inte kan erbjuda dem det de söker?

Till sist har vi idrotten. För oss som redan gått gymnasiet kan vi räkna bort idrottsbetyget om det sänker vårt meritvärde när vi söker till högskolan. Detta kommer tas bort för de elever som går i gymnasiet nu och i framtiden. Att man idrotten skulle få tas bort i ens meritvärde hade med att göra att alla elever inte har samma förutsättningar för att klara de fysiska övningar som idrotten innebär. Tror beslutsfattarna att detta har ändrat sig? Visst är det viktigt med idrott för att öka elevernas hälsa, men det innebär fortfarande inte att det har blivit bättre på det.


Jag vet inte riktigt vad jag ville komma till med det här inlägget, kanske bara lyfta lite av de frågor som jag undrat över och som jag med spänning ser framemot hur det kommer att fungera när de väl införs 2010.


Gear of War 2 visar upp musklerna.

Antar att de flesta redan sett det, men tåls att visas igen. Nonstop action!


Läskigt värre.

Jag och Jens var idag och såg Doomsday, en film som utspelar sig i Storbrittanien. I Skottland utbrister en epedemi och för att den inte ska spridas väljer regeringen att bygga en mur runt hela Skottland och stänga inne allt och alla. 30 år senare sprider sig viruset även utanför muren och upptäckten att det finns levande kvar innanför gör att man misstänker att det finns ett vaccin mot viruset. Så regeringen väljer att skicka in en grupp för att hitta vaccinet.

Nu var det inte filmen i sig jag ville prata om, utan mer om det här som jag fann på DN:s hemsida. Det är ju så att man blir lite paranoid efter att sett Doomsday.

Mer tankar om GTA4

Nu har jag spelat ännu fler timmar av detta spel. Jag är fortfarande inte helt övertygad. Visst det blir mer och mer att göra desto längre in i spelet man kommer, dock är det fortfarande många uppdrag som liknar varandra. Jag fastnade även för en recension av Mats Lerneby i GP som gav spelet 3 av 5. Han skriver mycket vad jag tänker om spelet. Spelet hålls mycket uppe tack vare historien och att Niko faktiskt är riktigt charmig. Denna recension har även fått fans att, som vanligt, bli helt rabiata. Hur kan man uttrycka sig dåligt om ett spel som alla andra älskar!?

Speciellt på Loading har man startat en tråd där många spyr galla över Mats recension. Vafan, sluta vara så jäkla blinda, spelet är bra men inte SÅ bra som ni vill få det till. Jag tycker även att Mats gör rätt i att ifrågasätta alla andras recensioner. Som vanligt liknar nämligen många recensioner varandra, som jag tog upp i inlägget om Mass Effect. Ibland undrar jag om de får en manual från spelbolagen om vad de ska skriva.

Även GP själv har fått nys om detta och skrivit en liten notis om detta där Mats fortfarande står fast när det gäller sitt betyg. Jag tycker även att flera av de läsarkommentarer som finns med känns rejält insöade. Varför kan inte alla få tycka olika? Måste alla haka på den förbaskade hypen som var om spelet. Låt killen tycka vad han vill. 

Premiär för Spelklassiker.

Då ligger första avsnittet av Spelklassiker uppe. Ni hittar avsnittet här.

I premiäravsnittet får Tobias sällskap av Andreas Ljungström och Sebastian Magnusson, kända från Radio Speltorsk och Nertankat. Efter att alla fått presentera sig drar diskussionen igång med Andreas valda spel som är gamla hederliga Super Metroid till Super NES: Sebastian tar sedan vid med att gå några år framåt i tiden och påminna oss alla om hur det var att spela Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty till Playstation 2. Tobias tar oss sedan hela vägen tillbaka till början av 80-talet för att kliva ner i helvetet i Devil World till NES. Allt avrundas sedan med en liten frågesport mellan de två gästerna. Vem vinner och vem försvinner?


Musik.

  • Super Metroid - Brinstar "Green Area"
  • Metal Gear Solid 2 - Fortune
  • Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean - Dark Conviction

Hur låter det egentligen?

Ligger och lyssnar på P1 som handlar om personer som är tondöva respektive har musiköra. Enligt en kanadensisk forskning kan inte de riktigt "tondöva" höra skillnader på tonhöjningar eller tonsänkningar. De har även svårt att känna igen låtar och vet oftast inte vilken låt de lyssnar på om de inte hör själva texten i låten. I låtar som sjungs av stora köer, kan de ibland behöva få textning(!) för att kunna avgöra vilken låt det är. Däremot kan de känna igen rytmen i låtar och avgöra om det är rätt rytm i en låt.

Jag brukar utsätta mina kamrater för, i alla fall mitt tycke, min otroligt vackra skönsång. Jag vet att jag inte direkt sjunger dåligt, men jag skulle verkligen inte säga att jag är tondöv, jag har svårt att tänka mig att jag tillhör de 4% som är tondöva. Däremot väljer jag oftast dåliga eller fåniga låtar för att slippa försöka sjunga bra. Bra har jag inte sjungit sedan jag gick i grundskolan, om jag ens gjorde det då, men då sjöng jag i alla fall i en mindre grupp med andra barn. Jag sjöng även solo på flera låtar, sen är frågan om föräldrarna satt där stolta som få eller om de tänkte "måtte ungen lägga av när han blir äldre och inte är liten och söt längre". Jag önskar verkligen att jag hade en bra sångröst, för precis som alla andra tycker jag att det är kul att sjunga. För det gör väl de flesta? Oavsett om man sjunger för andra, eller bara för en själv i duschen

Järn Mannen

image33

Mycket film har det blivit på den sista tiden. Natten till torsdagen var Valborg Movie Night och igår fick jag med mig Tomas på Iron Man. Jag hade inga större förhoppningar på filmen eftersom det är få superhjälte filmer som riktigt bra. Oftast är de helt okej och är roliga för stunden, men är bortglömda när man man kommer ut från biomörkret. Iron Man är inte en film som kommer få en Oscar för bästa film, men jag blev glatt överaskad över hur bra den faktiskt var. Actionscenerna var inte för många, nästan tvärtom, som min kära vän sa kunde det gärna varit en strid till innan slutbossen. Skådespelarna gjorde bra ifrån sig och Tony Stark kändes verkligen sådär dryg och överklassig som han är. Det är även skönt att se att de för en gång skull hållt sig så nära den riktiga tidningsstoryn som möjligt, även detta är något som brukar slaktas hej vilt av filmbolagen. Det finns en saker som jag stör mig på i filmen, men jag vill inte riktigt prata om dem för då spoilar jag filmen. En sista sak som är riktigt skönt är att se en superhjälte som inte springer runt i spandex.

GTA4 efter ett antal timmar

Mitt första intryck av GTA4 var inte speciellt lovande. Spelet var visserligen snyggt, men det kändes ganska krystat och tråkigt. Uppdragen var reperativa och kändes torra. Ska jag vara ärlig så tyckte jag inte att spelet skilde sig speciellt mycket från föregångarna. Men nu efter ett antal timmar med spelet så börjar jag faktiskt se en ljusning. Spelet låser upp mer och mer. Uppdragen känns fortfarande reperativa, kör från punkt A till punkt B, ha ihjäl någon, lämna ett paket eller bara hota. Men storyn börjar nu faktiskt ta lite fart och Niko börjar kännas som en kille som egentligen vill vara snälla farbrorn, men samtidigt sett hur jävlig världen kan vara och därför behåller sitt tuffa skal på.

Jag håller mig fortfarande inom lagens gränser så långt det går. Som jag nämnde tidigare skulle det bli svårt att inte stjäla bilar, vilket är omöjligt, speciellt när de roligaste uppdragen går just ut på att stjäla ett antal fordon alá Gone In Sixty Seconds. Dock försöker jag undvika att köra på oskyldiga och även att stjäla bilar när folk sitter i dem, även om det är svårt när det åker förbi en verklig dyrgrip.

Jag tycker dock fortfarande inte att spelet förtjänar den hyllning som det fått. Det är ett bra spel, men inte mycket mer. Hade jag satt ett betyg hade det landat runt 7-8 i en tioskala. Orkar ni vänta tills spelet blir billigare så gör det, spelet kommer antagligen fortfarande hålla om ett år eller så.


Valborg Movie Nights filmer

Jag hade helt fel när det gällde filmerna. Ingen av de som jag gissat på var med. Både på gott och ont.

Till och börja med fick vi se "Dumpad" som var riktigt charmig och rolig. Handlar om en kille som precis blivit dumpad av sin kändis flickvän. Trodde till att börja med att filmen skulle bli sådär jobbigt pinsam och klyschig. Men döm till min förvåning när jag flera gånger satt och bara asgarvade rakt ut. Vet väl inte om det är en film som är värd att gå och se på bio, men helt klart värd att plocka upp i hyllan på din lokala videobutik i framtiden.

Andra filmen var "Utan Spår". En film om en F.B.I agent som jobbar på deras internetbrottsling division. De lyckas komma en galen person på spåren som visar avrättningar live på nätet. Filmen var otroligt förutsägbar och ganska trist. Det fick en dock att tänka på hur lätt folk tar på det som de ser på internet, vilket är lite läskigt.

Nåväl, allt som allt var det en trevlig natt. Folk var på glatt humör, inga som var fulla och dryga, de till och med skötte sig i salongen och störde ingenting. Som tilltugg fick vi varsin energidryck och liten popcorn. Själv struntade jag i popcornen, eftersom jag vet vart den kommer ifrån.

Jag är i kapp

Nu du Atlas. Nu är du inte längre i ledning. Nu står det lika mellan oss. Jag har nu klarat Story Mode i Mario Party DS. Inte ett allt för svår bedrift, men slutbossen var faktiskt lite klurig. Spelet i sig påminner i mångt och mycket om de andra Mario Party spelen. Tror inte heller att det här blev en sådan stor säljsucce, men det är nog inte omöjligt att vi kommer få se en uppföljare. Story Mode var lite halvtradigt att ta sig igenom, för Mario Party är fortfarande roligast i glada vänners lag.

image32

Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas = 8-8

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS

RSS 2.0