Dålig på att uppdatera

Som ni kanske märker har jag inte skrivit särskilt mycket i bloggen. Det finns ett antal anledningar till detta:

1. Jag lägger mer krut på Pricerunners spelblogg.
2. Det är sommar och det finns andra saker som lockar.
3. Jag ska på lajv i sommar, så det tar upp ganska mycket av min uppmärksamhet.

Så ni får nog tyvärr räkna med att jag kommer inte skriva så mycket under sommaren. Förhoppningsvis blir det bättre i Augusti igen. Men tills dess får ni helt enkelt läsa allt gammalt jag skrivit, eller skicka mail, eller lägga pussel, eller skriva en lista på sådant jag kan skriva om, eller hoppa hopprep, eller bada, eller plocka bär, eller......

New Super Mario Bros - avklarat

Ja, jag vet. Jag är sen av mig. Jag skaffade spelet för jättelänge sedan och har knappt spelat det. Men så var jag tvungen att ha något att göra om kvällarna i Värmland och vad är då bättre än att stifta bekantskap med Mario igen. Spelet är faktiskt riktigt roande, fast ganska lätt. Det tar dock inte 45 minuter att klara det som FarbrorAtlas försökte påstå när jag pratade med honom igår. Så det så. Men kanske sammanlagt 7-8 timmar. Så ja, det är ett kort spel. Jag har inte heller kommit till alla världar, vilket jag egentligen borde, men det får bli en senare fråga. Nu är det andra spel som knackar på dörren och vill bli avklarade.Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas: 14-13

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS
9. Neutopia
10. GUN
11. Sam & Max 101: Culture Shock
12. Sam & Max 102: Situation: Comedy
13. Sam & Max 103: The Mole, The Mob and The Meatball
14. New Super Mario Bros

Mullvaden, maffian och köttbullen avklarat.

Då var tredje delen av Sam & Max sagan avklarad, The Mole, The Mob and The Meatball. Det är helt klart den lättaste hittils, jag behövde inte kolla efter hjälp en endaste gång. Kanske jag som blir bättre. Tycker fortfarande att Situation: Comedy var mer humoristisk, men som vanligt skrattade jag högt ett par gånger. Jag förstår verkligen inte att det ska vara så svårt för andra spelskapare att göra bra manus. Telltale Games lyckas riktigt bra och det är en fröjd att spela igenom Sam & Max avsnitten. Ska bli himla intressant att testa Strong Bad´s Cool Game for Attractive People, till WiiWare, när det väl släpps. Tills dess kommer jag roa mig med de återstående delarna i säsong ett av den frilansande polisduon.Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas: 13-13

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS
9. Neutopia
10. GUN
11. Sam & Max 101: Culture Shock
12. Sam & Max 102: Situation: Comedy
13. Sam & Max 103: The Mole, The Mob and The Meatball

Totte recenserar........... Laman i Hungvik

Oj, oj, oj.... det var bra länge sedan jag skrev en "Totte recenserar", men tro inte att jag glömt av den helt och hållet. Jag har bara försökt hålla utkikt efter bra saker att recensera...... eller så är jag bara lat. Hur som helst så gör denna lilla kolumn en comeback. För er som undrar vad detta går ut på, föreslår jag att ni går tillbaka till den första "Totte Recenserar" och läser på.

Denna gång recenseras..........Laman som vaktar fåren i Hungvik.

Grafik & Ljud
Laman är helt klart ett ståtligt djur. Speciellt när den står fyra huvuden högre än fåren i hagen och spanar ut efter fiender. Den är vit och brun, vilket passar in på något speciellt sätt. Ser ungefär ut som att bakdelen har blivit doppad i choklad. Jag har inte haft chansen att höra hur den låter, men jag har hört att de ska vara som åsnor eller kameler ungefär, vilket drar ner betyget litegrann.
Betyg: 3

Spelkontroll
Här står jag alldeles handlös. Jag har endast sett den på håll och det är svårt att avgöra om den är medgörlig eller inte. Dock känns det som att den har ett eget jävlar anamma och är antagligen väldigt överbeskyddande. Skulle nog inte ge mig in i närkamp med en lama.
Betyg: 2

Handling
Lamor i stort har en gedigen historia. De började som packdjur till gamla Inka indianer och har sedan dess används av människor som packåsnor, sällskapsdjur och vaktdjur. Tyvärr vet jag inte speciellt mycket om Laman som finns i Hungvik. Den verkar dock inte ha världens största actionliv.
Betyg: 3

Spelglädje
Jag har förstått det som att Lamor kan ge mycket glädje och är väldigt sociala djur. Laman i Hungvik ger i alla fall mig och Anna en viss glädje när vi åker förbi den och den lyfter på huvudet. Anna verkar i alla fall förtjust i den eftersom hon utbrister "Lama, lama, lama, lama, lama......." varje gång vi åker förbi den. Samtidigt gör den inga avancerade saker som volter eller springer efter pinnar. Den trivs bättre liggandes i gräset eller ståendes på en höjd, sökande efter ondskefulla varelser att spotta på.
Betyg: 3

Totala Betyg: 11
Lamor är visserligen coola, men inte så coola att de får en "Totte rekommenderar". Den får allt visa lite mer action innan betyget höjs.

Sam & Max: Situation: Comedy

Då var andra episoden av Sam & Max säsong 1 också avklarat. Tycker den här episoden hade ännu mer humor och var dessutom lite lättare än den första. Jag börjar dessutom ana ett mönster genom första säsongen, redan efter två avsnitt. Gillade speciellt de gliringar mot flera tv-program, min favorit måste ha varit "Embarissing Idol". Som jag skrev tidigare så fick jag en nyckel från Telltale Games support och som jag även misstänkte så var den dretlång. Det måste ju finnas ett bättre system för det hela. Nåväl, nu står tredje episoden på tur, vilket har den humoristiska titeln "The Mole, The Mob and the Meatball", undrar vilken film som den titeln har snotts ifrån?Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas: 12-13

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS
9. Neutopia
10. GUN
11. Sam & Max 101: Culture Shock
12. Sam & Max 102: Situation: Comedy

Värmland och Sam & Max: Culture Shock

Sitter numera i Värmland hos mina föräldrar. Tyvärr verkar det vara något knas med deras uppkoppling, vilket gör att jag inte kan logga in med min egna bärbara dator på det trådlösa nätverket, utan bara kan använda min mors. Kan det ha och göra med ip-adresserna på något vis tro? Hur som helst. Dum som jag var laddade jag bara ner första episoden av Sam & Max och inte hela säsongen innan jag åkte hemifrån. Så nu får jag ladda ner episoderna ett i taget, föra över dem till min dator med hjälp av ett usb-minne och sedan använda mig av en manuell nyckel för att låsa upp spelet. För att få den manuella nyckeln måste jag maila till Telltales support, med världens längsta kod, för att säkert få världens längsta kod tillbaka.

Hur som helst. Jag har i alla fall klarat första episoden av denna humoristiska serie. Gillar verkligen den korta episodindelningen, dock är det fortfarande lika klurigt. Jag fick faktiskt ta hjälp av en guide en gång för att komma vidare när jag suttit och försökt med en och samma gåta i närmare en timme. Sams kommentarer påminner litegrann om 70-talets Batman och Robin, speciellt då Robin. "Holy makarony and all soft marshmallows in the world, Batman". Ska bli riktigt skoj att fortsätta med serien. Nu får du se upp Atlas. Efter sommaren kommer serien att vara avklarad....... kanske......Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas: 11-13

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS
9. Neutopia
10. GUN
11. Sam & Max 101: Culture Shock.

Super Mario Kart - Force Dynamics

Jag har testat alla versioner som finns av Mario Kart, trodde jag i alla fall. Det visar sig att det finns en version, som visserligen inte är officiell och som man nog inte kan köpa i butik, som jag inte kommer att få testa. Men visst ser den sjukt rolig ut?


Intryck: Civilization Revolution

I torsdags släpptes ju demot på detta, i alla fall mitt tycke, efterlängtade spel. Det var dock först idag som jag fick chansen att pröva det. Mitt första intryck är att det inte är direkt stor skillnad från de äldre spelen i serien. Kontrollerna fungerar riktigt bra och jag tycker det är ett bra exempel på att det visst går att göra bra strategi spel till konsoler. Dock blev jag som vanligt överväldigad av all information som finns. Att dessutom den encyklopedia som finns inbyggd i spelet bara visat ett visst urval av det som finns, det är ju bara ett demo, gjorde det ännu mer förbryllande. Speciellt när det var saker som jag inte alls var intresserad av att läsa om. Jag vill ju veta mer om de trupper, landområden och teknologier som jag faktiskt har tillgång till. Förhoppningsvis kommer det vara möjligt att läsa om dessa även i manualen, men det kanske är för mycket att begära.Dessutom låter alla rådgivare som Mr.Bean. Vilket var lite charmigt i början, men ganska störande efter ett tag. Dock går det att stänga av deras röster, får se hur jag gör i framtiden då man har tillgång till fler civilizationer än Romarna och Egypterna. Förutom dessa små bagateller så verkar det vara ett kompetent spel och jag kommer nog plocka upp ett exemplar när det väl släpps. Jag gillar även att det går att vinna på fyra olika sätt. Genom total världsherravälde, genom att vara först med att skicka upp en rymdraket till Alpha Centurion, genom att samla ihop 20.000 guld eller att genom att samla på sig 20 världberömda personer och byggnader.

Skellefteå T/R

Vet ni hur långt det är från Stockholm till Skellefteå? Sjuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuukt långt! Jag har spenderat sammanlagt 20 timmar med att åka bil fram och tillbaka, med ett stop i Skellefteå för att sova. Så vi åkte alltså vid lunch igår och kom hem vid 23 tiden idag. Min rumpa känner sig omtumlad, för att inte tala om mina stackars sinnen som avskyr allt som har med "motorväg" att göra. Vad i herrans namn skulle du dit upp och göra, frågar du dig kanske?
Det är så att min underbara flickvän är klar med sin utbildning och behövde hjälp att flytta hem. Så jag och hennes far tog bilen upp helt enkelt. En Roadtrip som heter duga...... och som jag hoppas att jag aldrig behöver göra igen.

GUN avklarat

Det är visserligen 3 år gammalt, men spelet håller fortfarande. Hade för mig att spelet var betydligt längre och att huvudstoryn innehöll fler uppdrag, men tydligen inte. Visserligen finns det fortfarande en uppsjö med sidouppdrag som jag inte klarat av, så där har jag lite kvar att plocka, dessutom ger de achievements. Som för övrigt var ganska lätt att få i spelet. GUN är tyvärr ett av de få Western spel som finns, vilket är otroligt synd. Det är ju annars en gener som det borde finnas hur mycket som helst att använda sig av. Valla boskap, inbördeskriget, guld ruschen, flytten till väst, indianer, sheriffer och banditer osv.
Ställning Gwellmyn vs. Farbror Atlas: 10-13

Avklarat 2008

1. Legend of Zelda: Phantom Hourglass
2. Mass Effect
3. Army of Two
4. Portal
5. Professor Layton and the Curious Village
6. Super Mario Galaxy
7. Golden Axe
8. Mario Party DS
9. Neutopia
10. GUN

Spelklassiker 2

Som lovat så återkommer Spelklassiker efter ca en månad.

Retro podcasten tuffar vidare. I detta avsnitt får ni åter stifta bekantskap med Tobias Jensen och Andreas Ljungström, de två får även sällskap av Tommy Rydling, känd från bland annat Super Play. Programmet inleds med att Andreas talar sig varm om Ubisofts Beyond Good & Evil, passande nu när trailern för uppföljaren släppts. Tobias tar sedan vid och berättar varför gamla hederliga Loom är ett av de bästa peka-klicka spelen i världen. Till sist får Tommy avsluta med Turrican 2, där det talas mycket om Chris Hülsbecks maffiga soundtrack. Som vanligt avslutas allting med en frågesportbatalj mellan de två gästerna.


Musik

  • Beyond Good & Evil - Home Sweet Home
  • Loom - Main Theme
  • Turrican - The Great Bath

Programmet hittar ni här!
Skriv gärna en rad på hemsidan om vad ni tycker om programmet och prenumerera på det via Itunes.


Därför är den tre år.

Det händer allt för ofta att jag får en underlig blick när jag berättar vad jag studerar till. Ännu underligare blir den när jag berättar att det är en tre-årig utbildning. "Va, behöver man plugga så länge för att kunna säga till ungdomar vad de ska bli när de blir stora?", en fras som jag hört allt för många gånger. Ja, den är tre år för att vi ska kunna lära oss att vägleda eleverna. Vi ska inte säga till dem vad de ska göra i framtiden, det borde ingen säga till dem. Vi får läsa psykologi och vägledningsteorier för att i ett samtal kunna få folk att själva komma fram till vad de vill söka sig till. Vi finns till för att öppna upp nya tankar och vidga deras perspektiv. En student kanske inte har tillräckligt med poäng för att kunna bli läkare, men det finns ju hur många yrken runtomkring som de inte tänkt på. Undersköterska, kiropraktor, hälsopedagog och apotekare.

Vi får även läsa mycket som har med utbildningsväsendet att göra. Jag skulle säga att vår yrkesgrupp är den som har bäst koll på vad det finns för utbildningsformer och hur de fungerar. Vi kan även hjälpa Henrietta 45 år som kommer in och har arbetat som sekreterare hela sitt liv och vill nu ändra bana och bli lärare istället. Hur omvandlar man hennes gamla betyg för att se om hon har den grundläggande och särskilda behörighet som behövs? Jo det vet vi hur man hittar.

Nej tanken är inte att vi ska veta allting om alla utbildningar, men vi vet var man hittar informationen. Vi kan även hjälpa dem med deras val och vilka hinder som kan tänkas uppstå, så att de är medvetna om dem innan de dyker upp. Vi finns även till för att puscha folk så att de går vidare i livet och verkligen ger sig efter det drömmålet som de har. För det finns alltid vägar att nå dit. Kanske inte genom att följa en enkel uppstakad stig, utan att man är tvungen att springa genom den snåriga skogen och över sankmarken, men man kan alltid hitta till målet tillslut, men alla behöver vi en vägvisare ibland.

RSS 2.0